Iohannis este prezent la Summitul UE – Balcanii de Vest. Sunt ultimele negocieri pentru aderarea României la Schengen

de: Cătălina Burghelea
06 12. 2022

Preşedintele României, Klaus Iohannis, participă, marţi, 6 decembrie, la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, care se va desfăşura la Tirana (Albania), anunță Administraţia Prezidenţială. Potrivit Palatului Cotroceni, este primul eveniment de acest gen organizat într-o capitală din regiune, fapt care reconfirmă angajamentul european în raport cu statele balcanice.

Klaus Iohannis merge la Summitul UE – Balcanii de Vest

Update 6 decembrie, ora 12.28. Prezent în capitala albaneză Tirana, pentru Summitul UE – Balcanii de Vest, președintele Klaus Iohannis a anunțat că negocierile pentru aderarea României la Schengen nu s-au încheiat încă, iar discuțiile se vor purta până în ultimul moment.

„Încă se discută, se negociază. Joi, acestă chestiune se va afla pe masa Consiliului JAI. Acolo se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci e nevoie de negocieri. Încă se discută pe textului acelei decizii. În continuare se discută și se negociază, nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment”, a explicat șeful statului.

Știrea inițială

„Reuniunea la nivel înalt va constitui o nouă ocazie pentru reiterarea angajamentelor reciproce dintre Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest în privinţa procesului de integrare europeană, precum şi a avansării cooperării politice şi sectoriale, inclusiv în contextul gestionării consecinţelor războiului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. La Summit vor participa şi reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale”, este mesajul Administraţiei Prezidenţiale de la București.

Președintele României pledează pentru extinderea blocului comunitar

Preşedintele Klaus Iohannis va prezenta poziţia României de susţinere a avansării procesului de extindere a blocului comunitar, pe baza meritelor proprii ale candidaţilor. Totodată, şeful statului va reitera disponibilitatea de continuare a sprijinului ţării noastre pentru eforturile şi acţiunile concrete de integrare a ţărilor din regiune în UE.

În plus, liderul de la Cotroceni va accentua aspectele legate de necesitatea consolidării rezilienţei partenerilor şi de sprijinul european în sectoare precum cel energetic, al transformării digitale, al securităţii cibernetice şi al gestionării migraţiei.

Declaraţia de la Tirana va fi adoptată

Cu prilejul acestui summit, liderii UE vor adopta Declaraţia de la Tirana, care reflectă sprijinul Uniunii şi al statelor membre faţă de perspectiva europeană a Balcanilor de Vest, dar şi o serie de preocupări, inclusiv cele pentru necesitatea alinierii partenerilor din regiune la politica externă a blocului comunitar.

Liderii NATO s-au reunit la București

Săptămâna trecută, miniștrii de Externe din statele membre NATO au adoptat, la summitul de la București, o declarație comună în care reafirmă sprijinul pentru Kiev și condamnă invazia rusă. Documentul menționează și invitarea Finlandei și Suediei să adere la Alianța occidentală.

NATO nu este parte a războiului, dar va continua să sprijine Ucraina atât timp cât este necesar, este promisiunea liderului Organizației Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. Șeful blocului militar occidental a subliniat că întâlnirea de la București trimite un semnal puternic de unitate și de sprijin continuu pentru Kiev.

În opinia oficialilor NATO, Rusia este exclusiv responsabilă pentru conflictul din Ucraina, care „reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi a Cartei ONU”. În declaraţia comună semnată la reuniunea din România se mai arată că invazia lui Vladimir Putin „ameninţă pacea, securitatea şi prosperitatea euroatlantică”.